Mount Kailash – Tibet

Mount Kailash

Zoals Mekka voor de Moslims is de Mount Kailash de heiligste plaats ter wereld voor de Boeddhisten, Hindoes, Jains en Bonpos. Een tocht naar de Mount Kailash is zeker niet voor iedereen weggelegd.

In mei 1993 werd een akkoord bereikt tussen Nepal en China waardoor het ook voor trekkers mogelijk werd de grens tussen beide landen te passeren. Vele pelgrims waren de trekkers al voorgegaan naar de twee, in Tibet gelegen bedevaartsoorden: de berg Kailash, woonplaats van Shiva en de oorsprong van vier heilige rivieren, en het Manasarovar meer.

De tocht naar de grens begint in Simikot na een vlucht vanuit Kathmandu via Nepalgunj. Simikot is een dorp in Humla, een afgelegen district in het uiterste westen van Nepal en voornamelijk bewoond door Bhotia’s, een bevolkingsgroep oorspronkelijk afkomstig uit Tibet.

De route gaat langs de Karnali rivier via Kermi en over de Nara Lagna pas (4580 m.) naar een chinese legerpost aan de andere zijde van de grens. Hier staat vervoer klaar voor een rit naar Taklakot, een handelsplaats op 3930 m. De weg loopt vervolgens langs het Manasarovar meer en het daarbij gelegen klooster verder naar Darchen. Bij Darchen start de kora om de meest heilige berg van de Himalaya. Vele pelgrims, boeddhisten, hindoes, jain’s en bon-po’s zullen de reisgenoten zijn langs steile wanden van mount Kailash, kloosters en weides met geiten en yaks. Tibetanen leggen een kledingstuk of druppel bloed bij Shiva-tsai als teken dat zij hun verleden achter zich laten.

Het spirituele hoogtepunt van de kora is de Dolma La (5630 m.). Een grote kei op deze pas stelt de godin Dolma (Tara in het sanskriet) voor en is getooid met gebedsvlaggen en linten. Offergaven zijn op de rots vastgeplakt met boter.